4-Star Built Green DADU With A View

4-Star Built Green DADU With A View

This family had two tweens that needed their own bedrooms, and a home-based furniture business involving a lot of bulky inventory. They desperately needed more space! An innovative, 2+ story DADU (Detached Auxiliary Dwelling Unit) significantly expanded available living space, without tackling the structural challenges of increasing the existing home. Living Shelter Design Architects and Mighty House Construction collaborated on this project to include super energy-efficient building solutions; emphasizing healthy finishes for superb indoor air quality. Plus, it’s Built Green 4-Star Certified!

With total living space under 650 square feet, the expense of installing ductwork or a heat pump system just didn’t make sense. Instead, we chose cozy and efficient infrared radiant ceiling panels. Heated by an electric infrared coil, these units radiate energy down — heating the people and objects in the room directly. Spaces warm up faster & stay warm longer with very little electricity and zero maintenance, and no dust or allergens being blown around. Provided by Mighty Energy Solutions.

The DADU’s walls are filled with Havelock Wool insulation, and air sealed with “vapor smart” membranes. These membranes create an air barrier, but also allow trapped moisture to escape from the wall system. Sealing leaks in the building envelope is one of the best ways to improve energy efficiency and get the best performance out of your insulation. Havelock Wool insulation is as eco-friendly as it gets – it grows on sheep! Provided by 475 Building Supply.

Flexible, multi-use spaces help maximize square footage with a below-grade first level. The sunken patio and french doors, bring generous amounts of natural light to the DADU’s interior, and provide use of outdoor living spaces.

Recycled glass tile is produced on the West Coast by Oceanside Tile and Fireclay Tile. In 2103, Fireclay was the first company to recycle panel glass from CRT (the first 1/2” section of optical glass used in older computer monitors and TV sets) and incorporated it into an innovative line of lead-free glazed, glass tile. Oceanside provides 30% pre-consumer recycled glass content in their products.

The light shelf provides roof deck access and additional light in the stairwell and kitchen. Access to this top floor was custom designed by Living Shelter Design. This simple and innovative ladder uses a weighted pulley system to easily fold against the wall when not in use. When open, it is safe to climb and just as sturdy as a set of stairs.

Cork flooring is a rapidly renewable resource, as well as a sound and thermal insulator. This material is also anti- static, hypo-allergic, and completely impermeable. Other flooring in the DADU is FSC Certified Maple, which is plantation grown. It contains zero added urea-formaldehyde and zero VOCs (volatile organic compounds) adding to an even healthier indoor environment for occupants. Provided by Greenhome Solutions.

See more photos in our Flickr Gallery.

Dark Green Kitchen in Green Lake

Dark Green Kitchen in Green Lake

Nancy and James originally reached out to Mighty House because they wanted to work with a contractor who had a strong commitment to using salvaged materials. MHC was the only contractor they spoke to who was willing to reuse the existing cabinetry and meet their budget constraints. Finding a contractor with high sustainability standards was really important to them!

BEFORE

Keeping the character of their existing cabinetry was also extremely important. The design plan required re-locating some of them and adding cabinets to where the refrigerator had been. This made it unreasonable to reuse the base cabinets, but we were able to reuse all the upper cabinets. We played with several ideas  – should the new ones be starkly different to stand out? Or perhaps we should mimic the look with a semi-custom cabinetry line (like Canyon Creek). In the end, neither of those options really did justice to the house or matched the style – which really mattered to the homeowners – so we went with custom cabinet maker, Cabinetworks.

green lake kitchen sink windowgreen lake kitchen stove and hall

Additional green and eco-friendly choices included:

  • Custom built eating nook bench – made by local manufacturer
  • Painted cabinets – no need for fancy imported wood or finish
  • Upgraded to new, more energy efficient appliances including an Energy Star certified dishwasher and refrigerator
  • Natural Marmoleum flooring that is non-toxic, anti-microbial, and durable
  • Pental Quartz countertops – low-VOC and chemical emissions

 

 Check out more photos of this project in our Flikr gallery.

Aging in Place in a Split Level

Aging in Place in a Split Level

Sometimes sustainability is about enhancing the longevity of what you already have. Ralph and Jeanette wanted to stay in the home, garden, and neighborhood they love as they look forward to aging. With modest updates and practical design by Sheri Newbold of Live Work Play, we were able to create an accessible space that will enable these homeowners to continue to live in and enjoy their home for many years to come.

A small, cantilevered addition for a sitting area along with a widened window in the master bedroom creates a comfortable sitting area to enjoy the garden and bird watch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most important was how to get from the garage to the main floor of the 1960s split level home. The existing stairway would not work with a chair lift, so we chose to add a Garaventa elevator to make accessing the second story easy. They also wanted to widen the hallway and increase the width of two doorways to 36″ to access the master suite.

Tiled shower with grab bars and fold down seat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In the bathroom, we installed grab bars, a fold down seat in the shower for bathing, and created a zero threshold shower stall. A dressing table for resting while getting ready for the day was also added. All light fixtures are energy-saving LED with dimmer switches. The designer also collaborated closely with Ralph and Jeanette to create a custom tile layout using neutrals with blue accents for a handsome design that works in tandem with other fixtures.

Check out more photos in our Flikr gallery.

Artist Lofts in North Beach

Artist Lofts in North Beach

north beach artist lofts front

After having their first child, this artistic couple decided they needed more space for their creative pursuits than their small home could offer. They also wanted to find a sustainable solution that would have minimal impact on the property, lifestyle, and the planet.

Two Stories of Space – The two-story structure provides the maximum additional space for artistic pursuits, but with a minimal footprint on the property and maximum efficiency for life-work balance.

Dold Cook Artists Loft

Reclaimed Barn Wood – All of the siding for the artists lofts is reclaimed from a barn that had been de- constructed in Bothell. Additional materials from the barn include: old floor joists used for breezeway between the studio and house and for accents on the front of the structure.

North Beach Artists Loft Deck

Creative Solutions – As evidenced by the artworks on the wall, neither artist create small works yet they really wanted a spiral staircase. The challenge that arose was how to get the large artworks down a spiral staircase. The artists creatively decided a hidden slot in the second story floor would give them the ability to slide larger paintings through, avoid the stairs altogether, and keep the aesthetic they desired.

Salvaged Staircase – Utilizing salvaged materials not only provides an opportunity to breathe new life into old items, but also to get creative with their implementation. The spiral staircase, sink, and skylights were all salvaged and re-purposed.

Blue Kitchen Ravenna

Blue Kitchen Ravenna

kitchen with blue door

Kitchens are the hearthstone of the home — a place to nourish, console, debate, love, and celebrate. After raising a family in this classic home, the kitchen had reached its limits. After research and design advice from their design team at Greenhome Solutions and builder Mighty House Construction, the homeowners were able to achieve their vision of an updated kitchen that not only met their dark green renovation goals but also would sustain their needs and give them an enjoyable, beautiful space to sip their morning coffee.

Creative, Budget Conscious Design – Farm sinks are unusual and beautiful but often not inexpensive – nor are the cabinets that fit them. Here, an IKEA sink and cabinet were used in conjunction with Canyon Creek doors to maintain consistency. The Katana line by Canyon Creek is offered at an excellent price point for people on a tight budget. Made in Monroe, Washington, in a state-of- the-art facility, the finish is completely cured when delivered to the job site providing excellent indoor air quality. Canyon Creek cabinets are available through Greenhome Solutions.

Reused Tile Backsplash – Reusing salvaged building materials is a sustainable alternative to buying new products. Salvaged materials greatly reduce natural resource consumption and landfill demand. A great alternative to buying new! The tiles used in this project were salvaged from a previous project on site.

Creative Salvage – Salvaging old materials is a great way to give your space character without opening your wallet. It’s also a way to mix old in with the new. This door to the basement was made with custom shutters repurposed from the previous owner’s own shutter business.

 

Which features of this kitchen might you implement in yours? Let us know!

Deep Green Westwood Addition

Deep Green Westwood Addition

The goal for this DEEP GREEN Westwood Addition designed by LD Arch, was to transform a typical Seattle war-box home into one that is intriguing, yet approachable with a modern, super-functional design for an expanding family.

BEFORE

AFTER

Mighty House added a second story with a master bedroom and bath, a family sized porch, and a kitchen refresh. The family had an eye on choices to increase comfort, efficiency, and a healthy indoor environment that also made budget sense. The result, is a beautiful two-story addition that includes simple and complex sustainable building solutions suitable for projects of all sizes.

dining room with stairs and orange walls

The floor plan of the existing house was largely untouched, but the the thoughtful design of the addition allowed the second story and new porch to complement it with a new modern aesthetic and improved functionality.

Kitchen with teal backsplash

Recycled glass tile, locally produced cabinetry with non-toxic construction, and an existing oak floor refinished with a water based finish, gave this kitchen and dining space a completely new look with very few new materials.

Luckinbill Bedroom

The south-facing windows high on the wall of the upper floor allow sunlight to wash over the ceiling and into the space, creating a naturally bright and welcoming master suite. Infrared Radiant Ceiling Panels provide a cozy, efficient heat source without impeding furniture placement or blowing dust and allergens around. And a Solatube in the master closet greatly reduces fabric-damaging UV rays while maintaining all the benefits of daylight.

large front porch with wood panel ceiling

Salvaged front porch ceiling paneling, reuse of existing siding on the new structure, and reusing the old front porch as the back are just a few of the creative ways we minimized resource consumption & gave new life to old materials.

See more photos of this project on Flikr